Volkswagen – Dynamic Light Assist

Ik rij dagelijks met heel veel plezier in mijn Volkswagen Passat uit 2018. Luxe, zakelijk en voor sommigen wellicht een tikkeltje saai. Voor mij persoonlijk ideale eigenschappen welke ik graag zie op mijn auto.

Standaard zorgen de LED Plus koplampen op de Passat al voor dynamische hoogteregeling en dynamische bochtenverlichting waarbij de lichtbundel mee draait met de stuurbewegingen en er bovendien bij scherpe bochten in bijvoorbeeld woonwijken een extra LED aangaat die letterlijk náást de auto schijnt wat echt helpt bij het manoeuvreren en bij het spotten van fietsers.

Als onderdeel van een extra optiepakket is de auto voorzien van DLA, Dynamic Light Assist. Ander merken zoals Opel en Audi noemen het Matrix LED verlichting maar het idee en de uitwerking komen op hetzelfde neer; de grootlichtbundel wordt dynamisch aangestuurd daar waar het kan.


DLA laat zich het beste omschrijven als een lichtkermis.

Het systeem functioneert uitstekend en ik heb in de afgelopen 60.000km nog geen enkele seinende tegenligger gehad. Nu moet ik wel zeggen dat de omgeving echt donker moet zijn wil het aanspringen, als er op de weg lantaarnpalen staan zal het systeem niet snel aanspringen is mijn bevinding.

DLA kun je niet geforceerd aanzetten, je kunt het alleen activeren, de Passat bepaalt zelf of aan alle randvoorwaarden is voldaan voordat het aanspringt.

Als het systeem wel aanspringt zie je dit terug op het dashboard doordat het logo van de koplamp met de ‘A’ erin blauw kleurt.


Het rijden met DLA voegt naar mijn mening wel degelijk wat toe, al is het licht soms té fel. Verkeersborden bijvoorbeeld weerkaatsen het licht uiteraard terug waardoor je bij wijze van verblindt wordt door je eigen lichtbundel.

Het ‘uitsnijden’ van je voorganger uit de lichtbundel werkt prima, ook in een flauwe bocht kun je goed zien dat de grootlichtbundel meebeweegt met je voorganger. Ook tegenliggers worden op tijd gedetecteerd en uitgesloten van de grootlichtbundel, 2 á 3 seconden nadat de laatste tegenligger is gepasseerd wordt de grootlichtbundel aan die zijde weer geactiveerd.

Hieronder enkele plaatjes van DLA in actie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *